Кількість
|
Вартість
|
||
|
Смачний гарячий шоколад і какао
Гарячий шоколад і какао - улюблені напої мільйонів ласунів по всьому світу. Приготувати їх можна і в домашніх умовах, досить тільки підібрати правильну сировину для цього. З гарячим шоколадом світ знайомий вже давно, навіть набагато раніше, ніж з класичним плитковим. Історія цього продукту дуже багата і все ще триває.
Як розвивалася історія гарячого шоколаду
Багатьом складно повірити, що історія гарячого шоколаду почалася ще під час існування племен ацтеків і майя. У ті далекі часи вживати такий напій, іменований «напоєм Богів», могли тільки обрані. Вживали його виключно жерці під час проведення різних обрядів. У той час його готували за дуже цікавою технологією: обсмажені боби подрібнювалися в порошок, розсішувалися в холодні воді і приправлялись перцем чилі. В Європі рецепт модифікували практично до сучасного варіанту. Холодну воду замінили на окріп, а замість перцю чилі спробували додати цукор. У той час такий напій використовували виключно в лікувальних цілях. Він був досить жирним за смаковими відчуттями, тому з часом воду замінили на молоко, щоб трохи пом'якшити післясмак.
Сьогодні гарячий шоколад і какао - улюблені напої тисяч людей, який став доступним для всіх. Приготувати його можна і в домашніх умовах, в магазинах можна знайти все необхідне. Сьогодні існує два напої, приготованих з какао-продуктів.
1. Гарячий шоколад. За своєю рецептурою класичний напій виходить досить калорійним - близько 250 ккал на чашку. Для його приготування використовуються переплавлені шматочки шоколаду, в які додається молоко або вершки, ваніль, цукор і кориця.
2. Какао вважається дієтичним напоєм для ласунів - всього 30 ккал на склянку. Воно готується з порошку, який виходить в результаті віджиму олії з бобів какао. В якості основи використовується молоко або вода, підсолоджувачі або цукор кладеться на смак.
Користь справжнього гарячого шоколаду
Звертаємо вашу увагу на те, що користь для організму приносить тільки гіркий гарячий шоколад з мінімумом смакових добавок. Те ж саме стосується і звичного плиткового варіанту: чим менше підсилювачів смаку, тим краще. Ще одне важливе правило - все добре тільки в міру. Надмірне вживання цього продукту веде до неприємних наслідків, а також і до набору зайвої ваги. Тому ні в якому разі не варто перевищувати норми, щоб залишатися здоровими і стрункими.
- У какао дуже багато цинку
Цей хімічний елемент необхідний для побудови РНК і ДНК, а також і для нормального статевого дозрівання. Він збільшує швидкість регенерації шкірних покривів, сприяє природному синтезу білка.
- шоколадний напій покращує настрій
Фенілетамін значно збільшує життєві сили і енергетичні запаси людини, дозволяє ефективно боротися з втомою, покращує настрій.
- шоколад потужний антиоксидант
Одним з унікальних властивостей гарячого шоколаду є можливість виступати потужним антиоксидантом. Це дозволяє сповільнити природні процеси старіння, а також і усунути захворювання серцево-судинної системи. Вживання гарячого шоколаду - відмінна профілактика виникнення онкологічних новоутворень, а також і хороший спосіб вивести вільні радикали.
- какао боби містять галлову кислоту
Цей компонент необхідний для зупинки внутрішніх кровотеч, а також і для усунення недуг, пов'язаних з функціонуванням нирок. Потрібна вона і для лікування цукрового діабету.
- шоколад сприяє розрідженню крові
У гарячому шоколаді велика кількість флавоноїдів, які і забезпечують такий ефект. Ще один позитивний ефект - боротьба з паразитами, виведення уражених вірусами клітин, а також і гальмування розвитку ракових пухлин.
- Допомога під час весняного авітамінозу
До складу шоколаду входить безліч корисних вітамінів і мінералів, завдяки чому його можна використовувати як цінне джерело.
- Надає допомогу і при простудних захворюваннях
Лікарі рекомендують вживати гарячий шоколад в тому випадку, коли людину мучить затяжний кашель або сильний біль в горлі. Ефект не змусить себе чекати довго.
Крім цього, гарячий шоколад стимулює вироблення пігменту - меланіну. Його основна функція полягає в захисті епідермісу від впливу прямих сонячних променів і виникнення опіків. Ще входить до складу кофеїн, який значно стимулює мозкову діяльність, дозволяє підбадьоритися під час виконання складної і відповідальної роботи.
Гарячий шоколад дозволяє значно прискорити загоєння ушкоджень шкірного покриву. Любителі такого продукту довше зберігають свою зовнішню молодість і підтримують організм здоровим.
Як вибрати продукцію для гарячого шоколаду
Гарячий шоколад можна приготувати і самостійно вдома. Але на якість такого продукту багато в чому впливає обрана сировина. Вибирати сировину необхідно з урахуванням кількох факторів.
- різновид какао
Всього існує кілька різновидів, але в більшості випадків вибір вирішений. Найпоширеніший тип - промислові боби, які вирощуються з додаванням спеціальних добрив. Саме вони використовуються в більшості випадків для приготування шоколадної продукції.
Але є і дуже рідкісні різновиди - органічне какао, яке вирощувалося без додавання синтетичних добрив. Ще рідше зустрічаються боби, які були зібрані з дикорослих дерев. Останні два варіанти відрізняються високою ціною і дуже рідкісним появою на прилавках, саме тому доводиться робити вибір на користь промислового.
- Країна виробництва
Якщо є можливість, то краще купувати какао, вироблене в країні, де ростуть какао-боби. Перекупники в більшості випадків порушують як технологію виробництва, так і зберігання продукції в цілому. У підсумку на зміну насиченому смаку і аромату гарячого напою може прийти їх повна відсутність.
- Зовнішній вигляд і властивості
Натуральне какао повинно бути насиченого коричневого кольору, найкраще віддавати перевагу продукції, в складі якої немає ароматизаторів і барвників. Порошок містить до 15% жиру, що свідчить про його якість.
Какао-продукти і їх використання
З какао-бобів можна отримувати різні продукти, які можна використовувати в самих різних сферах. Самі плоди дерева самі по собі вже їстівні, їх можна застосовувати як в кулінарії, і в косметології. Але є ще ряд продукції, про яку варто розповісти.
какао терте
Цей продукт по своїй суті є масою з какао, який виходить після перетирання бобів в однорідну масу. Його використовують як основний компонент для виготовлення шоколаду. Саме тому експерти рекомендую звертати увагу на склад: чим далі в ньому стоїть цей компонент, тим гірше якість плитки.
Какао терте широко використовується в кондитерській промисловості. Без нього не обходиться виробництво шоколадних виробів.
какао масло
Какао масло виходить внаслідок його вичавлювання з какао тертого. Такий продукт відрізняється широким спектром корисних властивостей. Саме тому він знайшов своє застосування в області косметології (для догляду за обличчям і волоссям), а також і в галузі медицини (лікування астми або затяжного кашлю), в кулінарії (для приготування смачних шоколадних десертів).
Світлий какао-порошок
Такий продукт для подальшого використання в різних цілях виходить після перетирання какао-продуктів. Як правило, для цих цілей використовується макуха, повноцінні боби і терте какао.
Темний какао-порошок
Такий продукт має другу назву - алкалізований, це означає, що такий продукт проходить додатково процес алкалізації. В результаті аромат і смак, а також і колір у порошку виходять дуже насиченими. Така продукція широко використовується в кулінарії: для приготування тіста.
Як вибрати какао?
У магазинах сьогодні представлено безліч різних різновидів какао-продукції. Вибрати серед них якісний товар часом непросто, але все ж необхідно пам'ятати про декілька простих правилах, які обов'язково допоможуть. Звертати увагу потрібно на ряд характеристик.
- Упаковка і зовнішній вигляд
Упаковка обов'язково повинна бути максимально герметичною, щоб порошок не втрачав своїх властивостей впродовж тривалого зберігання перед реалізацією. Особливо добре, коли на обгортці є прозоре віконце, крізь яке можна оцінити якість продукту.
- аромат
Після відкриття необхідно оцінити аромат - в ньому не повинно бути сторонніх домішок і яскравого синтетичного відтінку. Якісне какао ненав'язливо пахне чорним шоколадом.
- помол
Какао-порошок в більшості випадків подрібнюється до дуже дрібної фракції. Простежте за тим, щоб не було грудочок: це вказує на сумнівну якість і на те, що готовий продукт в підсумку може виявитися несмачним.
- частка жиру
Найкраще вибирати той продукт, який має від 10% жиру. Такі високі показники вказують на те, що в складі продукції є какао-масло, що завжди позитивно впливає як на смак, так і на аромат. Крім цього, какао з достатнім процентом жирів краще впливає на організм людини.
Де купити гарячий шоколад в Києві
Найкраще купити какао порошок у нас в магазині, тому що у нас тільки оригінальна продукція і відомі бренди. У нас є в наявності кращий какао напій і білий шоколад. Наші співробітники порадять найкращий варіант для вашого смачного шоколадопітія :)