0Порівняння товарів
Графік роботи:

Будні: 9:00-19:00 | Субота: 11:00-16:00

 

0
Мій кошик

Кава в зернах

Кава із зерен

Кава - улюблений напій мільйонів. Він володіє незрівняним ароматом і смаком, а також має тонізуючий ефект. Напій дозволяє підбадьоритися з ранку, підтримує людину протягом дня. Справжні цінителі вибирають кави тільки в зернах - тільки так можна відчути всі найтонші відтінки будь-якого сорту або купажу.

Користь і шкода напою

Дослідники на радість кавоманам довели, що шкоду цей напій приносить тільки тоді, коли людина їм зловживає. 1-2 чашки в день ніякої шкоди не принесуть, а навіть навпаки підуть на користь. Кофеїн значно збільшує рівень дофаміну, робить позитивний вплив на нервову систему, покращує розумову активність.

Кава робить позитивний вплив на організм.

  1. Аромат сприяє виділенню гормонів радості у мозку, завдяки чому багатьом так подобається цей запах.
  2. У помірних кількостях напій приносить користь: не дозволяє людині швидко заснути і позбавляє від відчуття втоми. Завдяки йому мислення залишається ясним і чітким, завдання вирішуються досить просто.
  3. Кофеїн позбавляє від головного болю. Особливо він ефективний в тому випадку, якщо відчуття викликані спазмом судин, які кави розширює.
  4. У помірних кількостях напій служить навіть профілактикою захворювань печінки і виникнення цукрового діабету. Крім цього, у тих, хто регулярно вживає каву, знижується ризик розвитку раку молочної залози або простати.
  5. У людей, які люблять каву, захворювання серця, можуть виникнути на 6% рідше.

Але все ж частка сенсу є і в словах, що напій може і нашкодити здоров'ю людини. Шкода з'являється тільки в тому випадку, коли людина не дотримується норм і може випити понад 5 чашок в день. Якщо організм буде надто енергійний, то значно збільшується витрата корисних вітамінів і мінералів. В результаті може виникнути виснаження, з'являться напади запаморочення, слабкість, головний біль.

Каву не рекомендується вживати в тому випадку, якщо людина занадто перенервувала - ефект може бути самим неприємним. Не рекомендується поєднувати чашку ароматного напою з сигаретою - це удар по здоров'ю.

Небезпечною може бути і кава з коньяком. Кофеїн значно спрощує проникнення алкоголю в мозок, через що можуть початися незворотні процеси в нервовій системі. Крім цього, людина починає п'яніти, що в деяких випадках вкрай небажано. У любителів таких поєднань швидше розвивається аритмія серця.

Не варто вживати багато кави вагітним, краще взагалі відмовитися від нього. Так, надлишок кофеїну в організмі негативно впливає на здоров'я плоду. У нього може розвинутися порок серця або виникнути «заяча губа».

Не варто пити напій на голодний шлунок - він стимулює вироблення шлункового соку, через що може виникнути біль. Шкідливий він і тим, хто страждає від виразки або гастриту.

Як вибрати якісну каву в зернах?

Справжні цінителі запашної кави знають, що вибирати такий напій варто дуже уважно: тільки в цьому випадку можна отримати еліксир, який буде приносити не тільки задоволення, але і позитивно впливати на організм в цілому.

Зерна кави розсипані по столу зі склянкою

Всього розрізняють кілька сортів кави, але найвідомішими і затребуваними залишаються два.

  1. Арабіка. Цей сорт робить каву таким витонченим і багатим за своїми смаковим і ароматичним властивостям. Зерна мають шоколадний і горіховий післясмак, що і робить напій ще більш насиченим за своїми характеристиками. Ці зерна коштують досить дорого, так як врожаї зазвичай не надто багаті.
  2. Робуста. Цей сорт не вживається самостійно, а тільки в купажі з арабікою. Пов'язано це з тим, що у нього достатньо специфічний смак - немов землистий, з явною гіркотою. Кофеїну в таких зернах приблизно в три рази більше, ніж в попередньої різновиди, що і робить букет занадто вже оригінальним. У тандемі з арабікою робуста дає стійку кремову пінку. Але дорогі сорти цього типу знаходять своїх шанувальників.

Купаж арабіки та робусти дуже високо цінується серед справжніх кавоманів. Саме різне співвідношення цих двох сортів дозволяє домагатися унікального за своїми властивостями смаку.

  1. Напій з 100% арабіки - це в більшості випадків хороша суміш зерен з різних куточків планети. Смак відрізняється легкою, ледь відчутною кислинкою, а також і бархатистістю.
  2. Якщо в складі є 90% арабіки і близько 10% робусти, то такий склад буде тонізувати організм і надавати бадьорості.
  3. 80% арабіки, 20% робусти. Незначна кислинка і трохи гіркоти - так можна описати такий унікальний купаж. Він досить щільний і густий, завдяки чому еспрессо виходить таким, що бадьорить.
  4. Співвідношення 70% робусти і 30% арабіки відрізняється своєрідним смаковим букетом. Кислинка не відчувається, проте баланс солодощі і гіркоти витриманий дуже добре.

Всі властивості кави в зернах зберігаються протягом двох років, завдяки чому смак і аромат не змінюються і не втрачають своїх якостей. Умов зберігання специфічних немає, єдиний важливий фактор - поруч з ним не повинно бути продукції з різкими запахом. Зерна відрізняються унікальною особливістю вбирати сторонній аромат, що в підсумку може їх просто зіпсувати.

Як вибрати каву по рівню обсмаження?

Зерна кави значно відрізняються за своїм смаком і ароматом багато в чому завдяки і різного рівня обсмаження. Кожен любитель вибирає її тільки виходячи зі свого власного смаку. Смакові відтінки сильно варіюються: від м'яких до досить сильних, від добре виражених до не таких явних.

Під час термічної обробки хімічний склад і структура зерна значно змінюється. Відбувається ферментація: зерна втрачають до 20% вологи, стають більше в обсязі і розкриваються. За рахунок цього і змінюються смакові і ароматичні властивості кожного сорту.

Всього існує кілька ступенів обсмажування - світла, середня і сильна. У межах кожного варіанта виділяються групи різновидів.

Світле обсмажування кавових зерен

За своїми властивостями це найслабше обсмажування, котра робить зернятка світло-коричневими. Під час термічної обробки встановлюється низька температура, яка підходить далеко не всім сортам зерен.

  • Скандинавська. Термічна обробка зерняток триває не довго, встановлюються мінімальні температурні режими, припиняють обсмажувати відразу ж, як кава трохи збільшився в обсягах. Добре такий спосіб підходить для сортів, вирощених на високогірних масивах Ямайки, Кенії, Нікарагуа. Структура кавових зерен нещільна, при мінімальних температурах вони вже починають віддавати вологу. Під час смаження аромат нагадує дріжджі і свіжоспечений хліб. Сам напій відрізняється світлим кольором і дуже м'яким ароматом.
  • Американська. Обсмажування зерен відбувається до самого першого клацання зерен, в момент, коли їх колір стає світло-коричневим. Смак готового напою виходить не дуже насиченим, але колір виявляється яскравіше, ніж в попередньому випадку. Аромат виражений краще, ніж в скандинавської обсмажуванні.
  • Міська. Прожарюються зерна, трохи не доходячи до другого клацання. Під час такої термічної обробки колір стає трохи рудуватим, запах стає насиченим, явно відчувається кавово-трав'яні нотки. Колір виходить більш яскравим і темним, смаковий букет відрізняється добре вираженою кислинкою.

Як бачимо, світле обсмажування не дозволяє домогтися дуже насиченого смаку і кольору. Напій більше підходить для тих, хто не любить дуже міцні кавові напої.

Середнє обсмажування кавових зерен

Найкраще такий ступінь обсмаження підходить для сортів арабіки або робусти, які виросли в певних регіонах. Наприклад, вона ідеальна для Бразильської кави або тої, яке поставляють з Коста-Ріки або Ефіопії.

  • Повна міська. Обжарка такого типу проводиться до тих пір, поки не пролунає другий клацання. Під час термічної обробки зерна виділяють крапельки масла і трохи цукру внаслідок процесу карамелізації. Колір напою стає дуже красивим і вираженим, а смак - трохи тягучим, з нотками кислинки і горіха.
  • Віденська (або оксамитова). Темно-коричневі зерна кави стають глянцевими на вигляд, під час обробки з'являється невеликий димок, так як починає трохи горіти масло. Це один з найулюбленіших напоїв багатьох людей - в смаку чітко відчуваються карамельні відтінки, а також і характерна для доброї кави гірчинка.

У більшості випадків люди вибирають каву саме цієї міри підсмажування. Він відрізняється вражаючою збалансованістю смаків: з'являється необхідна солодкість, карамельні і горіхові відтінки. Аромат дуже багатий і досить виражений, що радує багатьох кавоманів.

Сильна обжарка кавових зерен

Варто відразу сказати, що смак у такої кави виходить занадто специфічним. Зовні зерна стають шоколадного відтінку, ближче навіть до чорного. Часто їх додають в різні купажі, щоб смак виходив гармонійним. Під час термічної обробки повністю випаровується волога, зернятка стають крихкими.

  • Турецька (французька). Проводиться до другого клацання, обжарщікі повинні відчути аромат паленої кави. За своїми смаковими відтінкам кава стає тягучою і досить міцною, навіть трохи гірчить. У смакової палітри можна розрізнити нотки карамелі.
  • Європейська. В цьому випадку зернятка починають сильно темніти, дуже тріскатися і диміти. В цьому випадку дуже важливо простежити за тим, щоб зерна не перетримати, інакше смак буде горілим. В такому випадку в смаку трохи відчуваються відтінки диму або паленого цукру, він характеризується в'язкістю і щільністю.

Де купити каву в зернах в Києві?

У нашому магазині ви завжди можете купити каву в зернах. Наші менеджери допоможуть вам з вибором і підкажуть найкращий варіант, а ціна кави в зернах вас прітяно здивує!

Сортування:
Вгору