Чи здатна кава знеболювати?

Всім відомо, що кава бадьорить людину, однак про його знеболюючі властивості вчені заговорили вперше. Команда дослідників з Бразильського університету і сільськогосподарської дослідницької компанії Embrapa виявили в каві раніше невідомі білки, які за своїми властивостями схожі з морфіном. Більш того, ефект від нової речовини, за словами вчених, триває довше.

Провідний автор дослідження Феліпе Вінеккі (Felipe Vinecky) разом зі своїми колегами проводив експеримент з пошуку різних генів кави, які могли б допомогти оптимізувати якість продукту. В ході даного досвіду вчені і виявили раніше невідомі сполуки.

При аналізі послідовностей генома кави і відповідних білків Вінеккі і його команда знайшли білки, подібні по своїй природі з людськими. Потім дослідники вирішили синтезувати структурні аналоги цих білків і вивчити їх властивості.

Так були виявлені пептиди - фрагменти білка - які мають ефект, схожим за дією з морфіном. Іншими словами, відзначають вчені, ця речовина має знеболюючу та седативну дію.

Сім протеїнів отримали назву «опіоїдних пептидів». Компанія Embrapa і Бразильський університет вже подали заявки на відповідний патент в уряд Бразилії. Вчені розраховують, що згодом синтезоване з цих білків речовина може знайти застосування в медицині.

За словами Вінеккі і його колег, експеримент на мишах показав, що ефект від опіоїдних пептидів триває навіть довше, ніж ефект від морфіну. Знеболююча і седативна дія препарату тривала цілих чотири години, і при цьому не було виявлено ніяких серйозних побічних ефектів.

Представники компанії Embrapa надалі планують провести клінічні випробування препарату на добровольцях в медичних цілях.