Прохолодний Cold Brew - ковток прохолоди у спекотні моменти.

Іноді очевидні на перший погляд речі та переконання виявляються протилежними або трохи невірними. Начебто один і той же напій, але за різної температури відчувається зовсім по-іншому. До таких напоїв належить кава. Її можна пити гарячою, а влітку холодною. Багато хто вже куштував різні холодні кавові напої, але мало хто чув про колд брю або cold brew. Сама назва каже за себе. Це освіжаючий напій, який добре йде в спеку літа. А найголовніше, що його легко зробити в домашніх умовах.

Якщо вам цікаво, то далі ми вам розповімо докладніше про цей чудовий рецепт кавового напою: коли і хто його придумав, а також секретні рецепти.

Що таке cold brew і хто його вигадав

Cold brew правильно звучить, як колд брю - це кава, яку екстрагували холодним методом. Вперше такий метод згадується ще у 16 столітті. У багатьох записах голландських купців згадується чудовий напій, який освіжає і тонізує в спекотну літню спеку. З розвитком технологій та легкого доступу до кухні поступово холодний колд брю втратив свою популярність і люди почали пити гарячу каву.

У середині ХХ століття напій знову набуває популярності завдяки Перуанцям. Саме вони заварювали каву холодною водою і могли зберігати її від кількох днів до кількох тижнів. Безпосередньо перед подачею підігрівали та розливали по чашках. Вона відрізнялась особливою м'якістю та чудовим смаком. Підприємливі європейці скористалися ідеєю та створили спеціальну кавоварку для холодної кави – Тодді. Свою назву вона отримала на честь винахідника Тодда Сімпсона. Пізніше в Японії пішли ще далі і почали консервувати готовий напій і продавати його у бляшанках порційно в магазинах. Цей метод теж набрав популярності. У наші дні cold brew готується безліччю способів і по всьому світу.

Головні інгредієнти колд брю та найкращі рецепти

Для правильного колд брю потрібно враховувати безліч факторів, найголовніші ми перерахуємо нижче і якщо ви дотримуватиметеся їх, то ваші друзі і знайомі, та й ви самі насолоджуватиметеся чудовим напоєм хоч щодня. І так основні моменти, на які необхідно звернути увагу під час приготування Cold brew coffee:

  • Для м'якості смаку найкраще вибирати 100% арабіку помірної (середньої) обжарки
  • Залежно від способу заварювання потрібно звертати увагу на помел зерен. Якщо у вас є спеціальна кавоварка, то вам підійде середній помел. Якщо у вас є френч-прес, то краще використовувати грубий помел, чим більше тим краще.
  • Температура води важлива для правильного приготування cold brew. Краще, щоб вода була не тепліше 20 градусів.

Заварювання може зайняти багато часу. Але це позитивний момент, тому що при тривалому заварюванні кавові олії випаровуються повільно і тому аромат збережеться набагато довше. Якщо ви використовуватимете спеціальні кавоварки, то ви зможете приготувати напій за 5-6 годин. Якщо ви наставите каву, то доведеться почекати довше. Деякі любителі заварюють каву до 24 години. Але результат буде на висоті.

Довгоочікувана кава колд брю: популярні рецепти

Кавовий напій cold brew готується тривалий час, проте зусилля того варті. cold brew coffee сподобатися вам з першого ковтка. Головне набратися терпіння та дочекатися кінцевого результату. На це може піти до 24 години. Для того щоб приготувати напій, потрібно лише залити холодною водою свіжомелену каву і залишити наполягати на день. Пропорції можна вибрати від 1 до 3 або 1 до 4. Перед розливом кави в кружки необхідно процідити через фільтр або марлю.

Для більш витонченої натури можна скористатися й іншими цікавими поєднаннями різних інгредієнтів. Наприклад такими:

  1. Айс кава – кавовий напій, з додаванням заморожених шматочком льоду. Необхідно заздалегідь приготувати каву, а вже при подачі додаєте кригу. Лід гарно виглядає у склянці і максимально освіжає
  2. Колд Брю Тонік – коктейль, що готується з кави з додаванням тоніка. Робимо все те саме, як у минулому рецепті, але додатково додаємо холодний тонік. Такий напій можна закрити у пляшки та пити замість лимонаду чи соку. Звичайно ж рекомендуємо пити його в теплу пору року з додаванням льоду. Тонік до концентрату кави беремо 1 до 3.
  3. Колд Брю оранж – коктейль для різноманітності. Додаєте в каву лід, апельсиновий сік і отримуєте кисло-солодку каву. Дуже смачно виходить і швидко готується. Пропорція така: 1 частина соку та 3 частини кави.

Колд брю корисний чи ні?

Колд брю нічим не відрізняється від звичайної кави в плані користі та шкоди. Якщо вам можна вживати кофеїн, то і колд брю теж підійде. Єдина відмінність у тому, що кава приготована холодним методом має вищу кількість кофеїну. Тому краще не вживати його ввечері і кому не підходить міцна кава. Не рекомендується пити понад 3 порції кави на добу.